UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

8.5.2007

Pirkanmaa haluaa yhä merkittävämmäksi AV- ja elokuva-alueeksi
Pienet filmiyritykset vahvistuivat ammattikorkeakoulun kehittämishankkeessa

Tampereen ammattikorkeakoulun kehittämis- ja koulutushankkeessa pirkanmaalaiset pienet ja keskisuuret AV- ja elokuva-alan yritykset ovat oppineet hakemaan rahoitusta uusille käsikirjoituksille ja elokuvatuotannoille ja varautumaan alalla toisinaan hankaliin tekijänoikeudellisiin haasteisiin. Ne ovat jo myös saaneet uusia rahoituspäätöksiä, mikä helpottaa työtilaisuuksien luomista etenkin maakunnassa valmistuville elokuva- ja näyttelijätyön uusille ammattilaisille.

Elokuva
Elokuvamaa Pirkanmaa -hanke vahvisti filmiyritysten toimintaa Pirkanmaalla. Kuvassa Tommi Moilanen Fahrenheit Mediasta (vas.), Markku Veima Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Matti Pekkanen Bottomland Picturesta.
Korkearesoluutiokuva (327 Kt)
Kuva: Kalle Heiska

Elokuvamaa Pirkanmaa -hankkeessa 20 pk-yritystä oppi verkostoitumaan ja hakemaan alan tuotantoideoille rahoitustukea. Lisäksi yritykset oppivat tuntemaan alan ostajia ja ostokäytäntöjä ja tuotteistamaan elokuva- ja tv-ohjelmaideoitaan, minkä ansiosta elokuvien ja AV-tuotteiden markkinointi ja myynti helpottuvat.

Pirkanmaalla on koulutettua väkeä AV- ja elokuva-alalla. Yrityksillä on ollut vaikeuksia saada rahoitusta tuotannoille, minkä takia ammattikorkeakoulun koulutus keskittyi tuotekehityksen ja rahoitushaun menettelyihin sekä tekijänoikeusasioihin. Tekijän- ja sopimusoikeus ovat olennaisia perusasioita monipolvisessa AV- ja elokuvatuotantotoiminnassa.

Kehittämishankkeen pääkouluttaja oli Silva Mysterium Oy. Osallistuneet yritykset oppivat toisiltaan käytännön virheiden välttämistä ja ajoittamaan oikein elokuva- ja käsikirjoitusidean tarjoamisen etenkin tv-kanaville. Alan asiantuntijat antoivat kullekin osallistujalle myös yrityskohtaista konsultointiapua. Koulutus koostui lähiopetuspäivistä ja etätyöskentelystä.

Yritykset toivovat, että Pirkanmaalle perustetaan maakunnallinen AV- ja elokuva-alan riskirahoitusjärjestelmä. Tällainen saattaisi antaa uuden selkeän sykäyksen alalle maakunnassa kuten myös mahdollinen uusi luovan yritystoiminnan keskus Tampereella. Maakunnassa ovat vahvoja toimijoita jo TV-2 ja muun muassa Akun tehdas.

AV- ja elokuva-ala on monella tavalla murrosvaiheessa. Digitaalinen tekniikka mahdollistaa yhä uusia esityskanavia kuten myös Internet ja mobiili-TV. Ne kaikki tarvitsevat uutta sisältöä, jonka takia ammattimaisesti tuotettujen AV-ohjelmien ja elokuvien määrä todennäköisesti kasvaa.

Elokuvamaa Pirkanmaa oli Tampereen ammattikorkeakoulun TAMKin kehittämishanke. Sen rahoittivat Euroopan Unionin sosiaalirahasto TE-keskuksen kautta, Nokian, Oriveden ja Tampereen kaupungit, Professia Oy, TAMK sekä osallistuneet yritykset. Yritykset toivovat yhteistä jatkokoulutusta ja uutta samanlaistakin koulutusta on jo ehdotettu Länsi-Suomeen. TAMK valmistelee myös koulutusta, jossa kansainväliset käsikirjoitustohtorit opastavat elokuvajuonen ja -draaman rakentamista kansainvälisten vaatimusten mukaiseksi.

Lisätietoja:

Tampereen ammattikorkeakoulu
Proj.pääll. Markku Veima
puh. 040 506 9588
etunimi.sukunimi@tamk.fi
Bottomland Pictures
Tuottaja Matti Pekkanen
puh. 040 721 5303
etunimi@bottomlandpictures.fi
Fahrenheit Media
Tuottaja Tommi Moilanen
puh. 050 582 6463
etunimi.sukunimi@fahrenheitmedia.net


Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]