UUTTA HUIPPUTEKNIIKKAA!

Kalle Heiska

tiedetoimittaja
etusivu uutiset esittelyni
Pages in English

24.1.2008

Alumiinirakentamisen suunnitteluohjeet ja edut tunnetuiksi
Tampereen ammattikorkeakoulu luo alumiinirakentamisen oppimisympäristön

Tampereen ammattikorkeakoulu luo havainnollisen ja helppokäyttöisen oppimisympäristön alumiinirakentamisen suunnitteluun. Sen avulla rakentamisen perusteet osaava pystyy erikoistumaan alumiinin käytön suunnitteluun rakennusalalla. Tavoite on, että Suomessa alumiinirakentaminen kasvaisi nykyisestä 25 prosenttia vuoteen 2011 mennessä.

Elementti
Espoon Keilaniemeen valmistuu SRV Yhtiöt Oyj:n urakoima toimistorakennus, jonka seinät on tehty kerroksittain kannatetuista, kevytrakenteisista alumiinirunkoisista suurelementeistä, joissa on lasiverhous. Kuvassa Teräselementti Oy:n valmistama seinäelementti, jossa on käytetty alumiiniprofiileja.
Korkearesoluutiokuva (418 Kt)
Kuva: Jarkko Järvinen

Suomesta puuttuvat alumiinirakentamisen suunnittelustandardit. Euroopassa otetaan vuonna 2010 käyttöön yhtenäiset, koko rakennusalan kattavat normit, ja rakennusalalla valmistellaan parhaillaan uusia ohjeita ja standardeja normien täyttymiseksi. Tampereen ammattikorkeakoulu johtaa projektia, jossa luodaan Eurocode-standardiin EC9 perustuva alumiinirakentamisen oppimisympäristö. Tätä alkavat vähitellen käyttää rakennusalan opiskelijat opintojen päätösvaiheessa, ja oppimisympäristö valmistuu lopulliseksi vuonna 2008.

Alumiinirakentamisen oppimisympäristön ensimmäistä versiota on laadittu puolisen vuotta. Se on Internet-pohjainen, ja sen havainnollisuus tuotetaan videoilla ja mm. animaatioilla. Sisältö kattaa alumiinin materiaalina ja alumiinituotteiden valmistustekniikat, alumiinin käytön ja kustannukset rakentamisessa sekä alumiinin asentamisen, liittämisen ja kuljetukset. Todelliset käytännön suunnittelu-, laskenta- ja toteutusesimerkit mitoitetaan Eurocode-standardin mukaisilla kuormituksilla.

Pohjoismaista Suomi on maa, jossa käytetään vähiten alumiinia rakentamisessa. Perusalumiinin valmistus vaatii paljon energiaa, mutta alumiinin hyvä kierrätettävyys helpottaa alumiinin käyttöä rakennustuotteissa. Alumiini painaa vain noin kolmasosan teräkseen verrattuna, ja siitä voidaan helposti muokata pursottamalla, valssaamalla ja mm. valamalla lujia ja jäykkiä rakennustuotteita.

Alumiinia on jo pitkään käytetty lasikattojen, julkisivujen ja parvekekaiteiden sekä ovien ja ikkunoiden rakentamiseen. Oppimisympäristö helpottaa alumiinirakentamisen käytännön erityispiirteiden omaksumista suunnittelussa ja toteutuksessa siten, että eurooppalaiset normit täyttyvät. Alumiinin käytön oletetaan kasvavan Suomessa yli 5 prosenttia vuodessa. Oppimisympäristö tukee tätä kehitystä.

Alumiinirakentamisen oppimisympäristön kehittämistyö on osa Tampereen ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystoimintaa. Työn rahoittavat Teknologiateollisuus ry ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Siihen osallistuvat metallialan yrityksistä Nordic Aluminium Oyj, Purso Oy, Mäkelä Alu Oy ja Rautaruukki Oyj sekä mediayritykset Ebax Oy ja Mediaporras Oy. Hankkeeseen liittyen ammattikorkeakoulu on Suomesta ainoana mukana 10 pohjoismaisen oppilaitoksen verkostossa, joka järjestää vuosittain kunkin oppilaitoksen viidelle alumiinirakentamiseen erikoistuvalle opiskelijalle yhteisen tietojenvaihtoviikon.

Lisätietoja:

Tampereen ammattikorkeakoulu
Yliopettaja Olli Saarinen
puh. 050 561 1100
etunimi.sukunimi@tamk.fi
Teknologiateollisuus ry
Asiantuntija Pentti Kangasmaa
puh. 040 569 2486
etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi


Uutisteksti kuvineen vapaasti käytettävissä. Kalle Heiska
[ etusivu ] [ uutiset ] [ esittelyni ] [ in english ]